joi, 1 octombrie 2015

Despre Volkswagen si materiile prime

Ce s-a intamplat de au aparut dintr-o data aceste scandaluri majore in care este implicata industria auto, in general se pare, nu doar Volkswagen? Mai nou si Samsung ar fi acuzat ca televizoarele lor consuma mult mai mult curent decat scrie in specificatii.

Sa vedem contextul. De mult timp este limpede ca omenirea a ajuns intr-o criza de supraproductie.

Cel mai important element din aceasta criza este China, un colos economic care timp de peste 20 de ani a fost folosit de occident ca principala destinatie pentru externalizarea productiei. Toate marile concerne si-au mutat parti importante din productie acolo.

Astfel, China si-a dezvoltat capacitati productive imense care se pare ca acum devin excesive din moment ce nu mai sunt chiar asa de ieftini cum au fost odata si incepe sa redevina rentabil pentru unii sa isi faca in propria ograda produsele, sa nu le mai externalizeze.

O data identificat acest trend, guvernul chinez a adoptat o politica de incurajare a consumului prin stimularea creditarii, pentru a contrabalansa o eventuala scadere a exporturilor.

Atata au pompat la bani in economie incat au creat o bula imobiliara de toata frumusetea. Ati auzit si voi de orase intregi construite care sunt pustii pentru ca oamenii nu au bani sa cumpere apartamente acolo. Au atins o limita peste care nu mai pot trece oricat de multi bani vor pompa.

Sa nu credeti ca scaderile importante de pe burse de acum cateva luni au fost doar o toana si acum lucrurile au revenit la normal.

Deloc. Problema este ca scaderile au fost prea mari prea repede si era evident ca o continuare pe acea cale ar fi dus la o noua criza majora de incredere, probleme cu bancile, probleme in economii, etc.

Dar sa revenim la Volkswagen si Samsung. Pe acest fond de incertitudine creat de China care era cel mai mare consumator de materii prime, de ceva timp incoace preturile acestora au tot scazut. Au scazut atat de mult incat giganti din domeniu cotati pe burse incep sa aiba probleme.

Caterpillar a anuntat ca va concedia mii de oameni. Actiunile Glencore, cel mai mare trader de materii prime, au scazut foarte mult. Alcoa, o alta corporatie in domeniu, mare producator de aluminiu, a anuntat ca se va desparti in doua pentru a face fata mai bine provocarilor, etc.

Ce inseamna asta?

In mod mai putin intuitiv, asta ar fi insemnat ca producatorii gen Volkswagen, Samsung si altii ar avea cresteri masive de profit. Daca scad preturile materiilor prime si produsele lor se vand la acelasi pret, diferenta intra in buzunarul lor. Ar face niste profituri uriase.

Asa ca decidentii politici au hotarat ca daca tot le scad costurile, ar fi cazul sa renunte la practicile mincinoase pe care le-au adoptat in goana dupa bani.

E de asteptat sa mai apara tot felul de astfel de dezvaluiri. Toate strategiile inselatoare pe care le-au adoptat in vremuri in care se bateau pentru orice procent in plus la profit acum probabil vor fi demascate.

E de urmarit ce se va mai intampla.

Niciun comentariu: