miercuri, 21 octombrie 2015

Ion Iliescu, vinovat de infractiuni impotriva umanitatii

De ce este importanta punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu in dosarul mineriadelor?

Pentru ca acesta este pacatul originar al societatii romanesti, momentul istoric care a condamnat poporul roman la o tranzitie lunga si dureroasa de la comunism la democratie.

In loc sa avem de la inceput pluripartidism, dezbateri, reforme, viziune am avut represiune, coruptie si monopol.

Cei care aveau puterea inainte de 1989 au monopolizat toate aspectele importante in societate: puterea politica, puterea economica, educatia, cultura, etc.

Aveam o multime de partide in anii 90 dar era doar praf in ochi. Erau tot aceiasi oameni care se cunosteau intre ei si isi faceau unul altuia favoruri.

In economie erau cativa oameni care si-au folosit contactele de pe vremea lui Ceausescu pentru a acumula putere si a isi subordona decizia politica aferenta domeniului lor de activitate (ex. Dan Ioan Popescu, Dan Voiculescu). BNR-ul a fost dat lui Isarescu, securist pe filiera economica. Pe Misu Negritoiu, actual sef al ASF, tot securitatea l-a facut mare.

Justitia a fost umpluta de sinecuristi incompetenti si obedienti astfel ca cei puternici erau intangibili.

Si tot asa.

Relatia intre cetateanul roman si statul sau a fost una disfunctionala timp de vreo 20 de ani. Cetateanul a fost supus la repetate si aparent interminabile abuzuri din toate partile, atat de mult incat pur si simplu s-a alienat. Prezenta la alegeri a scazut de la un an la altul, civismul a fost slab spre inexistent, fiecare cauta sa isi faca bine pentru el, eventual profitand de coruptia generalizata si am vorbit doar despre anii de dupa revolutie. Ce a fost inainte a fost si mai rau.

Aceasta stare de fapt trebuie sa se incheie.

Faptul ca justitia deja de multi ani de zile demonstreaza ca isi face datoria bine si ca statul incetul cu incetul revine la menirea lui si anume slujirea cetateanului vor crea o schimbare de atmosfera in societate.

Oamenii vor incepe din nou sa spere. O data cu cresterea nivelului de trai va reveni si cheful de viata al societatii noastre.

Practic, o data cu devoalarea completa a crimelor si faradelegilor trecutului, societatea civila va fi ca un bolnav care dupa multi ani de tratament incepe sa se intremeze, incepe sa ia culoare in obraji si zambeste :)

Si atunci o sa inceapa cu adevarat sa aiba sens expresia "mandru ca sunt roman", nu va mai fi doar un slogan electoral pe care il vor folosi unii si altii.

Se tot vorbeste de o noua viziune pentru viitorul Romaniei. Cu un popor optimist altfel se va putea merge inainte.

Pe aceasta cale vreau sa ii urez din nou foarte foarte foarte multa sanatate lui Ion Iliescu. :)

P.S. Multumesc Iohannis ca te tii de cuvant!

Niciun comentariu: