vineri, 27 noiembrie 2015

Despre plictiseala

Intrebarea este esenta cunoasterii.

Mergeam catre casa si ma gandeam la diverse lucruri, aveam deja material pentru un articol dar am mers pe firul unei idei si mi-a venit in minte o intrebare superba care are un raspuns pe masura.

Care este mecanismul fiziologic al plictiselii? Mai simplu spus: ce anume ne face sa ne plictisim?

Daca va uitati in regnul animal multe animale au acest comportament, se plictisesc si atunci cauta ceva de facut, orice.

De ce a favorizat evolutia organisme care contin gene care le confera caracteristica de a se plictisi?

Raspunsul este foarte simplu, mult prea simplu pentru cat de importanta este plictiseala in viata omului prin omniprezenta ei.

Stimularea mentala asigura un flux optim de sange, oxigen si nutriente catre creier. Aceasta stimulare mentala poate veni din interior, prin gandire, contemplare, ruminare sau, in mod evident, din exterior, intr-o infinitate de combinatii posibile (familie, prieteni, inamici, colegi, masini, tigri care fug dupa tine sa te manance, etc.)

Atat timp cat creierul primeste ce ii trebuie este bine.

Cand stimularea mentala nu este suficienta, creierul are de suferit si o lipsa indelungata a stimularii poate duce la micsorarea neuronilor si atrofiere, depresie, senilitate, etc.

Deci practic plictiseala este un mecanism de feedback prin care creierul ne anunta ca este intr-o stare suboptimala.

Si atunci ne cautam de lucru.

Va spun.....mie mi se pare superb acest fenomen.

Daca va uitati pe Wikipedia, de exemplu, la articolul despre plictiseala veti vedea cat de mult s-au ocupat filosofii de ea. Heidegger a scris un tratat de 100 de pagini pe aceasta tema...

Dar nu cred ca a reusit sa puna degetul pe rana atat de bine cum reuseste stiinta moderna.

Care este concluzia?

Suntem animale, fratilor.

Si o sa va tot repet aceasta realitate pana o visati si noaptea :)

Suntem niste mecanisme biologice extrem, extrem de abile la a supravietui. Tot ce ni se intampla este o consecinta a naturii noastre biologice, tot ce trebuie este sa avem rabdare sa o studiem si raspunsurile vor veni negresit.

Niciun comentariu: