luni, 9 noiembrie 2015

Despre puterea unei superputeri si viitorul premier

Ca sa vedeti ce inseamna puterea unei superputeri, cum este SUA.

In sambata de dupa incendiul de la Colectiv a cazut un avion rusesc in peninsula Sinai.

Serviciile de informatii americane si englezesti afirma ca au informatii destul de serioase ca ar fi fost un atentat terorist, o bomba a explodat la bordul avionului.

Mergand pe aceasta informatie multe companii de zbor aerian britanice si-au intrerupt zborurile in regiune.

Ministrul de externe egiptean, intr-o conferinta de presa, se plangea ca el nu a primit astfel de intelligence din timp, pentru a lua masuri, a aflat informatiile din presa, ca toti ceilalti.

Si acum la subiectul postarii: puterea.

Sursele puterii unei superputeri sunt multiple si una foarte importanta este capacitatea de a gestiona informatii la nivel global. Americanii stiu foarte multe despre orice tara din lume, au resursele tehnologice (sateliti, drone, tehnologie de interceptare, etc.) si financiare (sa plateasca informatori, retele de spioni, etc.) pentru a obtine informatii de oriunde pe glob.

Avand informatia, au o putere enorma fata de ceilalti. Multe tari sunt dependente de informatiile pe care le primesc de la americani, cum ar fi, de exemplu, Japonia. Japonezii doar acum incep sa isi reconstruiasca un intelligence puternic. Pana acum s-au bazat pe americani pentru ca asta a fost intelegerea de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Va dati seama ca daca SUA ar fi dat informatia egiptenilor acestia ar fi putut sa ia masuri de prevenire imediat dupa accident (cine stie, poate ca stiau inca de dinainte sa se intample tragedia si au tacut).

In aceeasi situatie este si Romania.

SRI-ul si SIE nu au capacitatea de a desfasura operatiuni la nivel global asa ca se bazeaza pe multe informatii pe care le primesc de la americani. La randul lor ofera informatii partenerilor, caci asa merg lucrurile.

Noi, fiind mici, suntem la mana americanilor. Toti stim ca va veni o criza economica majora dar nu stim cand. Americanii stiu, pentru ca cel mai probabil s-au inteles cu chinezii cand sa fie declansata.

Pentru Romania aceasta informatie este extrem de importanta in acest moment. Daca am stii ca criza va veni in 2017 sau la finalul lui 2016, Iohannis ar putea sa numeasca un premier de la PNL linistit.

Probabil ca criza va veni la anul asa ca nu au interes sa fie prinsi la guvernare cum a patit guvernul Boc, sa fie nevoiti sa taie cheltuieli, sa ia masuri dureroase.

Poate ca intelligence-ul romanesc are informatia asta.

Poate ca nu o are si lucreaza cu diverse scenarii printre care cel in care vom avea criza la anul este cel mai probabil.

Dar sa fiti siguri ca americanii stiu cand va veni. Ei controleaza lumea. Ei au puterea. Interesant, nu?

Niciun comentariu: