marți, 22 decembrie 2015

Despre reducerea democratiei in regiune

Ce se intampla de fapt in zona asta de lume in care traim noi?

Prabusirea iminenta a Rusiei din cauza scaderii pretului petrolului, a sanctiunilor economice impuse de vest in urma anexarii Crimeei si a cheltuielilor masive cu inarmare si activitati militare in Siria fac situatia sa fie mult mai volatila decat ne convine.

Care sunt implicatiile acestei stari de fapte periculoasa pentru Rusia?

Ei vor cauta sa se foloseasca de orice slabiciune in tarile vecine pentru a castiga influenta pentru a ii determina pe vestici sa mai reduca din stransoarea in care sunt prinsi.

De aceea investesc mult si in propaganda in toata Europa, in actiuni subversive in Ucraina si nu numai.

Ce pot face tarile estice pentru a se proteja de astfel de influente nefaste?

Trebuie sa se protejeze cum pot.

Aceasta este cred explicatia pentru care pare ca regimurile din Romania si Polonia adopta in anumite zone strategii mai putin democratice.

Despre Polonia se spune ca se "orbanizeaza", ca are loc o lovitura de stat. Privind din exterior, pare ca presedintele ales incearca sa isi puna oameni fideli lui la Tribunalul Constitutional dar la fel de bine poate fi o incercare de a scoate din acele functii oameni care sunt apropiati partidelor care sunt percepute ca facand jocurile Bruxelles-ului deci, indirect, ale Rusiei. Nu stiu exact ce e acolo dar cred ca e mai complicat decat pare.

In Romania, se vede cum puterea devine tot mai ermetica, unul cate unul sunt scosi din joc oamenii care au avut in trecut capacitatea de a influenta lucrurile: Ilie Sarbu, Hrebenciuc, Iliescu, pentru a da doar cateva exemple.

Sistemul isi consolideaza puterea in perspectiva ca lucrurile vor arata mai rau in viitorul apropiat.

Daca ar fi sa ne uitam la analizele Stratfor, ei considera ca Europa de est, pe fondul slabirii, daca nu chiar a destramarii Federatiei Ruse se vor distanta incetul cu incetul de influenta Frantei si Germaniei care vor incerca in continuare sa aiba relatii economice cu Rusia pentru a contrabalansa puterea imensa a SUA.

Jocul geopolitic fiind atat de serios, placile tectonice suferind niste miscari importante, este limpede ca tarile din est nu isi pot permite sa fie la cheremul unor toane ale coruptiei, unor persoane gen Dan Sova care isi urmaresc cu inconstienta totala doar interesul lor personal si eventual al gastii din care fac parte.

Noi, oamenii de rand, oricum nu avem ce sa facem, cum sa ne impotrivim.

Cum arata lucrurile, nici nu cred ca este in interesul nostru sa ne impotrivim, din contra. Daca decidentii politici sunt de buna credinta si tin cu tara atunci masurile acestea vor aduce beneficii importante pentru Romania si vecini pe termen lung.

Asta nu inseamna insa ca trebuie sa tacem. Pana la urma, ei oricum controleaza tot. Ca zicem noi ceva sau nu, suntem ca un tantar care bazaie iritant. Ce putem face este sa bazaim foarte tare, sa vada ca suntem aici, ca suntem cu ochii pe ei.

Niciun comentariu: