joi, 7 ianuarie 2016

Americanii vor ramane primii

Atata se tot bucurau unii ca economia Chinei o va intrece pe cea a SUA.

Spuneau, cu un zambet sadic pe fata, cam asa:

"Gata cu americanii. Le-a ajuns. Nu mai sunt ei chiar asa de tari precum tot sustin. O sa ii intreaca China si dupa aia o sa vada ei."

In sfarsit lucrurile devin putin mai evidente si nu o sa mai poata sa faca atata pe desteptii.

PIB-ul SUA in 2015 a fost de 17419 miliarde de dolari. PIB-ul Chinei a fost de 10354.

In ultimii 20, 30 de ani, daca SUA crestea cu 2%, 3% pe an sau scadea China crestea cu 7%, 8% sau mai mult.

Vai ce fericiti erau unii ca se termina cu americanii...Va dati seama ca era o bucurie din aceea inconstienta, pentru ca si daca ar fi asa, nu ar fi deloc un motiv de bucurie si doar daca ne gandim la limba, una e sa inveti engleza si alta e sa inveti mandarina...

Ideea e ca aceasta realitate s-a cam incheiat. Miracolul chinez s-a incheiat oricum deja de mai demult, pentru ca pentru a mentine nivele record de crestere economica au pompat miliarde de dolari in creditare de au creat diverse bule in economie care acum se sparg. Milioanele de apartamente construite care stau goale sunt un exemplu elocvent pentru cat de departe au mers incercand sa salveze ceea ce nu mai merge salvat.

Ce se va intampla daca economia Chinei va incepe sa scada? Sau ce se va intampla daca China va intra si ea in randul lumii si va avea cresteri mici sau stagnari?

Se va intampla ca ecartul dintre PIB-ul SUA si al Chinei nu se va mai micsora atat de repede, ceea ce inseamna ca SUA va ramane numarul unu pentru multi ani de acum inainte.

Si, oricum, era clar ca sunt numarul unu. Cu o populatie de 300 de milioane de oameni fac un PIB mult mai mare decat China care are o populatie de 5 ori mai mare!!!

Americanii sunt primii la inovatii tehnologice, lumea va merge inainte pe descoperirile pe care le fac ei. Ei controleaza lumea financiara, lumea tehnologica, au cea mai mare armata din lume, controleaza toate oceanele lumii, etc.

Niciun comentariu: