miercuri, 27 ianuarie 2016

Ce este democratia?

Pentru a o explica voi folosi o analogie din viata noastra de zi cu zi.

Modelul de business al firmelor din IT care fac outsourcing este urmatorul: au niste angajati cu un anumit nivel de pregatire si ii inchiriaza clientilor pentru proiecte de-ale lor sau fac proiecte la comanda. Pentru asta sunt platiti cu ora, facturand lunar pentru fiecare angajat un cost orar inmultit cu numarul de ore lucrate. Firma negociaza un cost orar cu clientul, cu angajatul unul evident mai mic si diferenta dintre acestea da castigul per angajat.

A mari salariul angajatului inseamna a mari costul sau orar. Cu cat acesta devine mai mare, cu atat castigul firmei este mai mic. Interesul companiilor este astfel sa plateasca minimul posibil, acceptabil si pentru angajat, pentru ca nu pot cere prea usor mai multi bani de la client.

Aici este esenta: cum faci sa nu le maresti salariile fara sa ii superi si sa iti plece? Daca iti pleaca nu iti convine nici tie pentru ca nu mai ai pe cine sa inchiriezi la clienti deci trebuie gasit un echilibru.

Pentru asta se folosesc tot felul de strategii care sunt impachetate astfel incat sa se vada cat mai putin ca scopul lor real este de fapt sa mentina salariile cat mai jos si cat mai fixe.

O metoda foarte buna este sa incluzi in cultura organizationala standarde foarte inalte de competenta pe care trebuie sa le indeplineasca angajatii. La nivel mediu acestea sunt normale, de bun simt dar cu cat avansezi mai mult spre seniorat cu atat mai dificile trebuie sa fie aceste criterii astfel incat oricat de bun ai fi nu iti garanteaza nimeni ca le poti indeplini.

Cu astfel de grile de evaluare compania are toate motivele de care are nevoie pentru a nu mari salariul. Ea ti l-ar mari cu draga inima dar uite, e negru pe alb, ai dat interviul de evaluare si nu ai suficiente competente pentru a avansa la urmatorul nivel.

In acest moment compania este protejata de eventuale acuze din partea angajatilor de rea intentie.

Tot ce mai ramane de facut este sa gestionezi acele interviuri. Oamenii care le tin trebuie sa stie care este rolul interviurilor si astfel sa urmareasca sa faca astfel incat sa nu il treci.

Ajunge cu firmele si strategiile lor.

Ce este democratia?

Democratia este acea strategie folosita de comunitatile de oameni organizate in structuri numite tari pentru a asigura un echilibru stabil sistemului alcatuit din respectivele comunitati. De exemplu, fiecare judet vrea mai multi bani la buget pentru el, sa le fie lor mai bine dar bugetul fiind limitat nu toti pot primi cat isi doresc. De aceea trebuie facute niste mecanisme formale care sa gestioneze aceste potentiale conflicte si sa tina lucrurile suficient de bine sub control incat viata sa poata merge inainte.

Este exact aceeasi situatie ca in companii pe care am prezentat-o mai sus. Sa nu credeti ca interviurile acelea sunt 100% obiective. Nu. Fiecare are prietenii lui in firma, unii pupa in fund mai bine, altii mai rau, unii se cunosc de mult, altii sunt mai noi, unii au rude printre colegi, etc. Conditiile nu au cum sa fie egale pentru toti, totul se reduce la cine ajunge sa aiba puterea. O data intrat in randul celor care tin interviuri vor putea promova si ei incetul cu incetul oamenii lor.

La fel si in societatea democratica. Exista Constitutii, institutii, aliante, organizatii, etc. care ofera un cadru pentru desfasurarea vietii de zi cu zi dar asta nu inseamna ca toti le respecta intocmai. Unii incearca sa le ocoleasca sa castige teren fata de ceilalti asa ca mai dau o mita, mai apeleaza la o ruda angajata intr-o institutie importanta care are influenta, etc.

Daca strategiile respective din firme au rolul de a mentine echilibrul financiar si chiar de a indeplini targeturi de profit rolul democratiei este unul mult mai important. Democratia are rolul de a tine natura umana suficient de bine incorsetata astfel incat mizeria intrinseca a fiintei umane sa nu poata sa se manifeste astfel incat sa deregleze tot sistemul. Regulile trebuie impuse pentru ca mai devreme sau mai tarziu animalul va izbandi. Sociopatii vor cauta si vor gasi intotdeauna cai prin care sa isi astampere setea nemarginita de putere, imbogatire, faima si altele.

Sa nu credeti ca suntem liberi. Nu. Suntem in sistem.

Niciun comentariu: