vineri, 15 ianuarie 2016

Ce este hipsterismul?

Este intruchiparea desavarsita a mediocritatii si lipsei de valoare ridicate la rang de virtute.

Mai exact, hipsterul este un mediocru care nu stie sa faca nimic bine pe lumea asta dar aceasta stare de fapt o prezinta astfel incat sa para ca el este cel mai tare.

Din lipsa de idei si de posibilitati, el se simte nevoit sa foloseasca tot felul de lucruri banale pentru a incerca sa se diferentieze de ceilalti mediocri din jur.

Astfel, sa zicem, el nu poate purta o sapca precum o fac toti ceilalti, cu cozorocul in fata. Nu. El nici macar nu o poarta cu cozorocul in spate pentru ca este prea obisnuit (cum se zice, prea mainstream). Nu, el va purta sapca cu cozorocul rotit la un unghi de vreo 37 de grade in sensul acelor de ceasornic.

Si aici e marea problema pe care noi nu o putem intelege. De fapt acel unghi de 37 de grade este una dintre cele mai mari inovatii vestimentare din istorie. Este o variatie atat de importanta si atat de fundamental diferita incat ar trebui din start sa il propulseze pe hipster in toate topurile din toata lumea. Noi nu putem intelege asta pentru ca suntem prea prinsi cu banalitatile lumii noastre fade si rele dar hipsterul si cu prietenii lui stiu foarte bine ca ei de fapt au creat ceva cum rareori s-a putut vedea pe pamantul asta...

Sau muzica. Ei nu pot asculta muzica normala, muzica de la televizor, muzica clasica, etc. Nu. Aceasta este deja invechita, este plina de tipare cunoscute, este de-a dreptul depasita.

Nu. Ce trebuie ascultat este acea muzica atat de obscura si de necunoscuta incat si cei care o canta nu o prea cunosc... Acea muzica atat de lipsita de orice urma de structura si continut incat pentru noi astia raii ni se pare fara valoare...Dar nu e asa. Noi toti de fapt gresim. Doar hipsterul si cu prietenii lui reusesc sa inteleaga valoarea imensa care rezida in acele note confuze. Daca am putea cumva sa scapam de conditionarile acestea ale societatii care ne tin prizonieri (cum reusesc sa faca hipsterii) am reusi sa apreciem cu adevarat acea muzica.

Sau barba. Societatea asta a devenit atat de inraita si de absurda incat nu mai stie sa aprecieze una dintre valorile fundamentale ale vietii: barba...

Realitatea este ca nu prea conteaza mare lucru: daca te speli, daca esti imbracat ingrijit, daca ai bani, daca stii sa scrii si sa vorbesti corect. Toate astea nu prea conteaza sau importanta lor este net inferioara barbii... In momentul in care ai o barba lunga si cat mai deasa, atat de deasa incat sa poti sa o folosesti pe post de perie, atunci deja ai reusit sa iesi din constrangerile vietii cotidiene si sa ajungi la un alt nivel. De-abia dupa ce ti-a crescut barba aceea poti incepe sa spui ca esti de fapt un om adevarat.

Sau bicicleta. Bicicleta este unul dintre obiectele care mentin coeziunea acestui univers fragil in care traim. Dar nu orice fel de bicicleta. Nu. Cele cu viteze multe si cadru subtire din aluminiu sunt prea....prea... Cele vechi, cu urme de rugina, care scartaie cand dai din pedale sunt exact cele care reusesc sa exhibe cel mai bine esenta existentei. De ce? Pentru ca trebuie sa intelegem un lucru. Nu conteaza faptul ca nu ai piste de biciclisti sau ca mergand cu ea prin trafic inspiri noxele de la toate masinile sau ca atunci cand mergi cu ea pe trotuar nu ai grija la pietoni si ii lovesti. Nu, astea nu inseamna nimic. De fapt simpla prezenta a bicicletei langa tine face cumva ca totul sa aiba sens. Lucrurile sunt pur si simplu mai bune cu bicicleta langa tine.

Asta este hipsterismul, pe scurt, prin cateva exemple de gandire hipstereasca....

Si acum revin la un ton serios, fara ironie.

Hipsterismul este o forma a corectitudinii politice. Este expresia frustrarilor celor care nu au nicio sansa pe lumea asta din cauza ca sunt niste mediocri fara scapare, frustrari care suprapuse pe o ambitie puternica duc la tot felul de aberatii comportamentale. Este modul in care acestia incearca sa dea impresia ca de fapt noi ceilalti gresim si ca ei detin adevarul.

Este o alta forma de inversare a valorilor. Daca ar ajunge in pozitii de putere ar face astfel incat sa ii constranga pe ceilalti sa adopte comportamentele lor. Lor le-ar placea sa faca astfel incat, de exemplu, pentru hipsterii liceeni, cei care merg la olimpiade nationale sa fie aia "fraierii" si cei care sunt corigenti pe linie sa fie cei mai apreciati.

Eterna lupta a mizeriei umane impotriva valorii.

Niciun comentariu: