luni, 25 ianuarie 2016

Despre tupeu si premiile Oscar

Exista o dezbatere in SUA in aceasta perioada in jurul faptului ca nu exista niciun actor de culoare nominalizat la Oscar. Unii spun ca ar trebui sa se instituie "cote" pentru actorii de culoare.

Mi-am adus aminte atunci de niste lucruri. Nu pretind ca stiu bine cultura americana dar din ce am mai vazut de-a lungul timpului pot spune ca stiu cate ceva. De exemplu, daca va uitati la stand up comedy american facut de negri in care fac glume pe seama negrilor, veti auzi niste lucruri interesante. Repet, glume facute de negri despre negri. Niste lucruri tind sa se repete la mai multi: ca la negri nu le place sa munceasca, fac copii pentru a trai din ajutorul social, nu stiu sa vorbeasca corect, etc.

Si atunci mi-a picat fisa. Parca avem si noi un grup de oameni care se aseamana, nu? Nici tiganilor nostri nu le place sa munceasca, traiesc din ajutorul social al copiilor, nu vorbesc corect romaneste.

Fiind de-ai nostri, pot sa dau mult mai multe exemple din comportamentul lor: cauta modalitati prin care sa castige bani usor, fara efort (ex. "fiaaaaaare vechi adunam"), intr-o casa de tip duplex fac galagie, mirosuri urate, aduc gandaci si altele astfel incat cei care locuiesc in partea cealalta a casei se satura si pleaca si ei preiau controlul intregii case, cersesc, nu isi dau copiii la scoala.

Asemanarile nu se termina aici. La fel ca negrii americanilor, si tiganii nostri au fost tot sclavi in trecut, pe la curtile boierilor, erau tinuti in gheto-uri, nu aveau acces la educatie, etc.

Si atunci se pune urmatoarea intrebare: cum am reactiona noi daca ar veni un tigan de-al nostru si ar cere "cote" pentru actori tigani la gala premiilor UNITER?...

Nu ar fi un pic cam exagerat? Nu ne-am enerva si am spune ceva in genul "Lasa tampeniile si treci la munca, nu la intins mana. Tu vezi-ti de munca si de ce stii sa faci si o sa ajungi daca chiar vrei renumit ca Jean Constantin"? Nu am spune asa?

Asta e problema cu tupeul negrilor care cer cote la premiile Oscar. Restul lumii nu stie foarte bine realitatea "de la firul ierbii" din SUA. Ei cand aud de astfel de situatii isi fac impresia ca saracii negri sunt oropsiti, ca americanii sunt niste rai, etc.

Realitatea poate fi insa similara cu exemplul ipotetic pe care l-am dat cu tiganii nostri si premiile UNITER.

Asta este esenta corectitudinii politice si am mai scris despre asta. Peste tot in lume oamenii tupeisti, mediocri, hapsani si cu ambitii nemarginite vor premii, recunoastere, bani, glorie chiar daca sunt altii mai buni decat ei. Si daca nu pot sa le obtina, atunci merg atat de departe incat cer cote din premii. Sa se "deie" premii Oscar si la negri, ca e si ei oameni...

Niciun comentariu: