joi, 7 ianuarie 2016

Scaderea Chinei

Mai tineti minte ce spuneam anul trecut cand a fost panica pe burse din cauza scaderilor din China si apoi dintr-o data s-au calmat?

Spuneam ca economia Chinei scade, ca va veni o criza la nivel global dar pentru ca investitorii sunt inca foarte nervosi, avand proaspat in amintire crahul din 2007-2008, nu se poate mentine mai mult timp scaderea pentru ca bursele ar fi ajuns la niveluri incredibil de joase.

Panica instalata ar fi fost atat de mare, s-ar fi vandut atat de concertat actiuni incat s-ar fi prabusit preturile actiunilor.

Ca o mica speculatie...eu cred ca vizita lui Xi Jinping de anul trecut in SUA exact scopul acesta l-a avut (printre altele): sa negocieze cu americanii (liderii lumii financiare) o aterizare mai lina.

Au decis practic sa temporizeze lucrurile astfel incat efectele negative sa fie cat mai mici asupra economiei globale. Apoi, si baietii destepti, cu miliarde de dolari investiti aveau nevoie de ajutor sa isi scoata banii. Daca se continua pe acest trend preturile ar fi mers foarte jos si multi oameni puternici ar fi pierdut mai multi bani decat erau dispusi.

Au temporizat ce au temporizat de au reusit sa treaca anul.

Uitati-va acum. Nu au trecut nici 4 zile din acest an si deja au fost doua zile in care bursa din China a oprit tranzactionarile pentru ca indicele Shanghai scazuse cu mai mult de 7%.

Anul trecut China a reusit sa mentina o crestere economica de vreo 6% sau 7% desi multi indicatori din economie scad.

Anul acesta va mai avea crestere si daca da, cata?

Niciun comentariu: