joi, 7 ianuarie 2016

Ultima faza a marii crize

Anul acesta vom trai ultima faza dintre cele trei ale marii crize economice a vremurilor noastre.

Prima a fost in 2008. Spargerea bulei imobiliare din SUA a creat un dezastru financiar de proportii greu de imaginat. Lehman Brothers, banca veche din 1850, a dat faliment. Zeci daca nu sute de alte banci mici si medii americane au dat faliment. Alte banci mari si institutii financiare au primit ajutoare de stat pentru ca erau considerate prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca. Daca le-ar fi lasat e posibil ca criza din 1929-1933 sa fi fost mic copil pe langa ce s-ar fi putut intamplat in 2008. Pana la urma, exact asta a fost toata ideea, au folosit experienta marii depresiunii din anii 30 pentru a nu mai repeta aceeasi greseala. Atunci s-a considerat ca bancile trebuie lasate sa dea faliment pentru a curata piata. Atat de bine s-a curatat incat a fost vai si amar de toata lumea... In 2008 au fost mai intelepti si au pompat bani masiv in economie.

Indiferent insa cati bani se tipareau, sentimentul era unul de panica generalizata. Se vindeau actiunile intr-un ritm greu de crezut. Toate erau pe rosu, pe toate bursele... Investitorii cautau sa salveze ce mai puteau asa ca isi inchideau portofoliile si cautau safe haven-uri gen aur, francul elvetian, titlurile de stat americane, etc.

Banii erau foarte scumpi...motiv pentru care a venit a doua faza a crizei: criza datoriilor suverane din 2010.

Bancile suflau si in iaurt, nu mai voiau sa imprumute, dadeau bani doar cu dobanzi incredibil de mari asa ca statele cu economii slabite de criza de incredere generalizata au inceput sa aiba probleme. Nu isi mai puteau finanta cheltuielile, riscau sa intre in incapacitate de plata. Poate mai tineti minte celebra sintagma PIIGS: Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania. Probleme majore. Germanii se tineau batosi ca nu vor sa plateasca pentru dezmatul PIIGS-ilor asa ca aceste tari sufereau de pe urma faptului ca nu aveau posibilitatea de a-si devaloriza moneda. Avand euro, depindeau de Banca Centrala Europeana.

Cum Banca Centrala Europeana si mai toate institutiile europene faceau ce ziceau germanii, nu le-a fost prea usor PIIGS-ilor. Scaparea a fost ca tarile cu cele mai mari expuneri ale sistemului bancar pe PIIGS erau tot Franta si Grecia. Bancile germane si franceze aveau multe miliarde de euro in credite date in toate aceste tari si riscau sa nu isi mai primeasca banii inapoi. Daca nu mai returnau creditele atunci si economiile Frantei si Germaniei ar fi avut de suferit. Asa ca au facut diverse intelegeri, rescadentari, finantari si au dres-o cum au putut in sensul ca banii pe care i-au dat o buna parte din ei s-au intors tot la francezi si germani.

Oricum a fost, situatia a fost tinuta cat de cat sub control. Problema este ca in tot acest timp FED (banca centrala a SUA) tiparea deja de ani buni miliarde si miliarde de dolari. Banca Centrala a Angliei facea la fel (cu lire sterline). De ceva timp si Banca Centrala Europeana tipareste multe miliarde de euro pentru a sustine economia zonei euro si implicit si a Uniunii Europene.

Si asa ajungem la actuala criza. Ultima faza a marii crize in trei parti.

Toate miliardele acestea de bani tipariti au mers la banci care au dat credite, au investit. Banii au mers in economie insa o parte importanta din ei a luat calea investitiilor in toata lumea. Problema este ca daca ai multi bani, nu prea ai in ce sa investesti decat, pana la urma, tot in burse: de actiuni, de obligatiuni, de cereale, de materii prime, de petrol, etc. Si s-au tot tiparit bani, si s-a mai investit putin. Si s-au mai tiparit bani, si s-a investit din nou. Si tot asa.

Atat de multi bani ieftini si pana la urma fictivi erau in piata incat indicii Dow Jones, S&P si alti mari indici au ajuns la maxime istorice.

Problema este ca economiile nu au performat atat de bine ca sa se justifice aceste cresteri. O parte importanta a cresterii s-a datorat faptului ca erau foarte multi bani in piata. Prea multi bani.

...Si apoi vine in scena China. Eu unul cred destul de puternic ca China de fapt este in scadere economica. La cat de mult coafeaza statisticile pentru a indeplini maretul plan al partidului comunist aflat la putere, e foarte probabil ca de fapt economia chineza are probleme extrem de mari dar acestea sunt acoperite din condei... Probabil ca problemele sunt atat de mari incat nici condeiul nu mai face fata.

Asa ca, bula imobiliara creata de ani si ani de credite date care au facut orice altceva decat sa creeze plus valoare (cu milioane de apartamente construite care stau goale nu putem spune ca s-a creat valoare) se va sparge. A inceput vara trecuta, probabil ca anul acesta va atinge apogeul.

Pe acest fond vom avea ultima faza a marii crize. In primele 7 zile ale anului 2016 s-au evaporat din valoarea actiunilor la nivel mondial 2500 de miliarde de dolari.

2500 de miliarde de dolari... Acestia sunt o parte din banii care au fost tipariti pentru a ajuta economiile cu probleme si intr-un final au ajuns pe bursele din intreaga lume in speranta ca o sa se inmulteasca.

O sa dispara mult mai multe miliarde de dolari in acest an pana cand, la final, vom ajunge la o situatie financiara mult mai "supla" :), mult mai apropiata de valoarea reala a economiei globale.

O sa fie complicat dar la final vom iesi mai curati si probabil ca vom lasa definitiv in urma marea criza a vremurilor noastre.

Niciun comentariu: