luni, 29 februarie 2016

Despre cursa prezidentiala din SUA


Ce se intampla de fapt in cursa electorala din SUA, cu Trump, Rubio, Cruz, Sanders, Hillary si restul?

Se stie ca rolul campaniilor electorale nu este neaparat cel de a convinge oamenii sa voteze intr-un mod sau altul pentru ca in principiu opiniile fiecaruia sunt deja formate. Rolul lor este de a polariza electoratele, celor hotarati sa li se intareasca optiunile, celor nehotarati sa li se clarifice, adunarea tuturor resurselor astfel incat niciun vot sa nu se piarda aiurea.

Daca ne uitam din exterior (ceea ce si facem) se vede foarte limpede ca Donald Trump si Bernie Sanders indeplinesc acelasi rol in tabara fiecaruia: trebuie sa responsabilizeze electoratul partizan, sa transmita mesajul partidului in tuse foarte groase astfel incat sa fie limpede pentru toti cine ce urmareste, sa ii faca pe oameni sa devina militanti ai cauzei, sa le ofere credibilitate suplimentara celor care sustin optiunile de bun simt.

"Doamne fereste, cum sa votezi cu unul ca Donald Trump? Asta este in stare sa faca orice prostie daca ajunge la White House" spun republicanii de bun simt.
"Doamne fereste, cum sa votezi cu unul ca Bernie Sanders? Asta o sa transforme tara asta intr-una de-a dreptul comunista" spun democratii de bun simt.

Este clar ca cei doi sunt iepuri pentru adevaratii candidati: de la democrati Hillary Clinton, de la republicani Rubio sau Cruz.

Intentionat adopta amandoi discursuri exagerate, scopul urmarit este sa isi pregateasca "trupele" pentru lupta finala de la vot.

Normal ca nu vor fi ei candidatii finali. Au si americanii un "sistem". Sa nu credeti ca la ei este altfel. Nu se face nici acolo nimic fara ca "sistemul" sa isi dea acordul si nu cred ca vor accepta niste bufoni in cea mai inalta functie din stat.

Ma astept sa se clarifice cat de curand si aceasta situatie. Daca si eu m-am prins, care nu am prea urmarit ce se intampla, ma gandesc ca multi americani s-au prins deja deci e posibil ca efectul lui Trump si Sanders de a polariza sa scada in intensitate si sa nu mai fie nevoie de ei. Oricum, noi avem avantajul ca privim din exterior. La cat de dure sunt campaniile electorale cu psihicul oamenilor nu ar fi exclus ca americanii sa fie atat de prinsi de emotiile aferente incat sa nu vada aceste lucruri.

Oricum, mai devreme sau mai tarziu se vor cunoaste candidatii finali. Atunci trebuie facut orice ca sa castige republicanii!!! Ajunge cu corectitudinea politica a democratilor!

Niciun comentariu: