sâmbătă, 18 iunie 2016

Despre oameni cu fețe de prosti


De fiecare data cand faci o remarca de genul "ce fața de tantalau are tipul" se va gasi negresit cate un destept care sa te critice in felul urmator: "Ce superficial esti, Marius, repede sari sa acuzi omul, de ce nu astepti sa il cunosti mai intai?".

Cand esti intr-o astfel de situatie, nu numai ca este foarte probabil ca cel cu "fața de tantalau" chiar sa fie un tantalau dar si cel care sare repede in apararea primului sa fie un prost la randul lui.

Atat de departe a ajuns fiinta umana de radacinile ei animale, atat de inconstienta este omenirea de sistemele biologice care o conduc incat o multime de mecanisme care au functionat bine zeci de mii de ani acum sunt complet ignorate.

La ce ma refer? Exista in creierul nostru niste componente care gestioneaza interactiunile sociale si sunt in afara sferei constientei, astfel ca nu percepem direct rezultatele procesarilor lor ci, in cel mai bun caz, simtim doar niste emotii: un oarecare discomfort, o mica suparare, poate o mica neliniste dar niciodata nu putem identifica exact sursa. Creierul ne spune informatiile dar noi le ignoram sau nu stim sa le interpretam.

Daca facem un pas mai in spate si ne gandim la modul in care a evoluat fiinta umana timp de sute de mii de ani, este limpede ca au fost o multime de subspecii de oameni, fiecare cu atributele lor. Cei care au fost cel mai bine adaptati conditiilor dificile de mediu sunt cei care au supravietuit cel mai mult si, pe cale de consecinta, specia noastra este cea mai evoluata dintre toate speciile de om care au existat din simplul motiv ca numai noi mai existam...

Pentru ca un grup de entitati sa functioneze bine in conditii de competitie cu alte grupuri similare e nevoie de o coeziune buna intre membri, acestia sa poata colabora usor, sa se miste unitar astfel incat cand apare o problema timpul de raspuns sa fie cat mai mic, adaptarea sa se faca cat mai repede.

Si aici ajungem la subiectul postarii: sincronia. Acele componente ale creierului care gestioneaza interactiunile sociale sunt astfel facute incat transmit foarte usor emotiile de la un om la altul. Cand esti suparat, datorita neuronilor oglinda din creier si cei care sunt langa tine se sincronizeaza emotional cu tine si devin si ei suparati. La fel si cand esti fericit, nervos, etc. Aceasta sincronie nu ar fi insa posibila atat de bine daca oamenii si-ar putea ascunde usor emotiile, de genul ca esti suparat dar te prefaci fericit. Mecanismele din creier sunt astfel facute incat cu greu ne putem ascunde gandurile pe care le avem.

De aceea, este greu sa minti si sa nu te dai de gol, de aceea de exemplu la poker unii poarta ochelari de soare, de aceea cand esti agitat oricat de mult incerci sa te abtii vei ajunge sa faci lucrurile astfel incat dai agitatia si celor din jur, etc.

Acesta este un mecanism foarte important care a contribuit la succesul speciei umane din care facem parte. Avand aceasta propensiune spre sincronie grupurile erau mult mai sudate, cand cineva incerca sa tradeze era descoperit mai usor, aceste grupuri se comportau ca un tot unitar si stim foarte bine ca si atunci si acum puterea unui grup este mult mai mare decat a individului.

Exista deci o multime de lucruri care se intampla in afara constientei noastre pe care noi nu le vedem dar cei din exterior le pot observa.

Ca sa va dau un exemplu, o fi facut Zgonea nu stiu ce facultati, cursuri, a ajuns mason (spun unii), fost sef al Camerei Deputatilor dar in ciuda tuturor acestor lucruri tot i se poate usor citi in ochi natura de lacatus mecanic. Te uiti numai la fața lui si iti dai seama ca omul este limitat.

Acestea sunt mecanisme obiective, tin de modul in care functioneaza creierul. Daca ajungi sa stapanesti bine abilitatea de a citi ochi, fețe poti vedea tone de lucruri, sa cunosti foarte bine omul din fața chiar daca nu ai apucat inca sa il cunosti.

Exista si tehnici prin care aceasta abilitate poate fi dezvoltata. Sunt specialisti in a citi oamenii.

Cu toate astea.....intotdeauna se va gasi buricul pamantului care sa iti ofere pe loc lectia tolerantei, sa te acuze de prea multa superficialitate si lipsa de dorinta de a da o sansa... Sper ca e mai clar un pic acum cat de in eroare sunt acestia.

Niciun comentariu: