vineri, 24 iunie 2016

O semnificatie a votului pentru Brexit

Ce se intampla cu Brexit, cu alegerile din SUA, chiar si cu alegerile locale din Romania este un semn ca politica traditionala sufera schimbari importante.

Eu cred ca principalul motiv al acestor schimbari este internetul si social media.

Oamenii au tot mai mult acces la informatii si pur si simplu refuza sa mai accepte actiunile politicienilor pe care le percep ca fiind manipulatoare, contrare intereselor lor.

E drept ca accesul facil la informatie nu ii face automat mai informati dar cel putin ii ajuta pe oameni sa se prinda mult mai usor de situatiile cand politicienii ar incerca sa ii traga pe sfoara. Cand e vorba de a construi ceva impreuna nu se simt neaparat foarte motivati dar cand citesc o postare pe Facebook din care reiese in mod evident cum niste politicieni incearca sa isi bata joc de ei atunci o tin minte si cand vine momentul la vot ii taxeaza.

Oamenii nu sunt in stare sa construiasca, sa gandeasca strategic, pragmatic dar in acelasi timp nici nu le convine sa fie manevrati de politicieni si in zilele noastre acest lucru este tot mai vizibil, cand se intampla.

In Romania inca se mai poate cu smecheria politicienilor pentru ca doar vreo 40-50% din populatie foloseste in mod uzual internetul dar in vest deja efectele accesului usor la informatie se vad.

Semnificatia votului pentru Brexit este una simpla, poporul transmite urmatorul mesaj:

"Habar n-avem ce se intampla cu lumea asta, ce inseamna UE, ce vrem de la viata dar chiar daca ne ducem in prapastie nu o sa va lasam sa faceti pe desteptii cu noi".

Sa speram ca politicienii vor intelege mesajul pentru ca daca nu vom merge din rau in mai rau.

Niciun comentariu: