duminică, 23 octombrie 2016

Despre preturile care scad


Cum spune si Daniel Daianu aici, eu cred ca unul dintre principalele motive pentru inflatia scazuta din multe tari ale lumii este evolutia tehnologiei. Chiar nu inteleg sincer de ce au crescut atata preturile de ani buni de zile din moment ce procesele tehnologice au devenit tot mai automatizate, tot mai eficiente.

Faza interesanta este ca eu am facut observatia asta acum cateva luni. Domnul Daianu abia acum scrie pe Hotnews despre asta :)

O ipoteza despre cresterea preturilor in ciuda imbunatatirilor tehnologice: unele state/unele corporatii au adoptat politici de un asemenea fel incat sa nu permita stabilirea pretului liber, in functie de cerere si oferta, ci au lucrat impreuna pentru a tine preturile sus. De exemplu, daca Apple si Samsung s-ar intelege ce preturi sa dea telefoanelor lor fara sa lase piata sa isi faca treaba atunci telefoanele ar costa foarte mult, chiar daca pana la urma costurile de productie au devenit tot mai mici. Daca ar fi fost intr-o competitie reala atunci preturile ar fi scazut si uite asa le scadeau si profitul....si asta nu le place managerilor pentru ca ii supara pe shareholderi.

Carteluri la nivel mondial...probabil asta s-a intamplat in multe domenii dar acum in urma crizei si in urma unor schimbari de comportament al consumatorilor si, din nou, din cauza tehnologiei care tot avanseaza, nu sta nicicum pe loc, presiunile dezinflationiste sunt prea mari si nu mai reusesc sa le faca fata. Cu tot ajutorul bancilor centrale care au tiparit bani in prostie tot nu mai reusesc sa faca preturile sa creasca.

E de bine pentru noi, consumatorii, dar cum nu e de bine pentru diverse interese din lumea asta e de asteptat sa incerce in continuare sa ia tot felul de masuri pana cand se vor sparge unele bule speculative pe care le-au creat pe parcurs.

Posibil sa vedem asta la anul.

Niciun comentariu: