duminică, 13 noiembrie 2016

Cum s-ar putea rupe UE?


Haideti sa facem un exercitiu mental.

Care ar fi consecintele daca anul viitor Merkel ar pierde puterea si in Franta ar castiga Le Pen?

In primul rand: cine ar fi vinovat? Brexit? Donald Trump? Nici vorba. Vinovati ar fi francezii care l-au votat pe un incompetent precum Hollande si germanii pentru ca incercand sa isi rezolve problema lor demografica au expus intreaga Uniune Europeana la invazia de migranti.

Ce s-ar putea intampla? Le Pen este apropiata Rusiei. Si in Germania este un sentiment destul de raspandit in societate ca ar trebui sa colaboreze cu Rusia si nu sa impuna sanctiuni. In momentul in care amandoua ar face pasi de impacare cu Rusia, i-ar deranja pe est europeni. Atunci va fi tot mai greu sa se ia decizii in cadrul Uniunii Europene unde in anumite cazuri este nevoie de unanimitate.

UE va intra in blocaj practic. Germanii si francezii ar face din nou presiuni pe est europeni sa asculte de ei, est europenii s-ar coaliza tot mai mult si uite asa Uniunea Europeana s-ar rupe: de o parte Franta, Germania si alti aliati, de partea cealalta Polonia, Romania, tarile baltice.

In acest caz americanii i-ar sprijini pe est europeni pentru a bloca coalitia Germania-Franta-Rusia care ar deveni mult prea puternica daca ar face sa li se alature si alte tari.

Daca privim lucrurile din perspectiva asta, UK au facut bine sa se rupa de UE din timp. Vor ramane aliati cu americanii si cu est europenii.

Noi ce optiuni avem? Singura optiune este sa mergem cu americanii. Cu germanii avem relatii economice dar este limpede ca actiunile lor pot deveni contrare interesului nostru in anumite conditii.

Ce se intampla daca Merkel nu pierde puterea si Le Pen nu castiga in Franta? Se mai prelungeste agonia....asta daca nu se fac pasi in directia unei armonizari de interese in cadrul UE.

P.S. Putem sta linistiti in legatura cu Franta. Conform sondajelor Le Pen nu are sanse sa castige alegerile (link).

Niciun comentariu: