duminică, 27 noiembrie 2016

Perfidia socialismului


O observatie foarte importanta. Friedrich Hayek nota ca in anii 1930-40, cuvintele "freedom" si "liberty" au fost atat de folosite in alte sensuri decat cele traditionale incat si-au pierdut puterea de expresie, oarecum asemanator cu ce s-a intamplat cu cuvantul "liberal" in SUA. Dintr-un cuvant care numea oameni care luptau pentru libertatea individului s-a transformat intr-un termen peiorativ care se refera la tot felul de tipuri de socialisti (social justice warriors).

Hayek spunea in anii 30-40 ca poate singurul cuvant care mai putea exprima in mod corect idealurile liberalismului clasic era cuvantul "toleranta".

....L-au rezolvat socialistii corectitudinii politice si pe asta. Atat de mult au abuzat de cuvantul "toleranta" incat a ajuns sa insemne exact opusul: intoleranta la orice idee care nu este compatibila cu cea a socialistilor.

Va dati seama ce lupta perversa duce socialismul de peste 100 de ani? Va dati seama cum in mod sistematic alege cate un simbol al libertatii si il perverteste, il goleste de sens, astfel incat sa lase oamenii fara mijloacele de a isi exprima dorinta de libertate si ii forteaza sa adere cat mai mult la socialismul deghizat in tot felul de forme?

Niciun comentariu: