vineri, 16 decembrie 2016

Care este interesul ALDE?

Haideti sa facem o analiza a interesului ALDE. Exact ce institutii isi doresc nu stiu insa e limpede ca vor fi la putere deci ce vor vor obtine. Haideti insa sa ne punem intrebarea cum intra in parlament peste 4 ani.

Daca merg cu PSD-ul atunci in primul rand isi vor asuma ca sunt un partid de stanga ceea ce nu le va lasa mult loc de manevra pentru ca pe stanga exista deja PSD, partid colos. Asta ar insemna ca ar deveni dependenti de PSD, la urmatoarele alegeri ar avea nevoie sa faca alianta cu PSD pentru ca este posibil sa nu mai poata intra singur in parlament. In aceste caz PSD le-ar impune niste conditii grele si incetul cu incetul ar deveni un fel de UNPR, incapabil sa stea singur pe picioare.

Daca ar merge in prima faza intr-o alianta cu dreapta ar avea un mare avantaj: vizibilitate. Ar putea negocia foarte bine anumite pozitii cheie pe care sa le foloseasca apoi pentru a isi face reclama, pentru a ramane pe buzele electoratului, pentru a nu isi pierde identitatea asa zis liberala. Ar avea oricand posibilitatea sa rupa alianta de dreapta si sa se intoarca la PSD si PSD ar fi obligat sa ii primeasca pentru ca altfel ar ramane in opozitie.

ALDE are o libertate de miscare foarte mare. I-ar fi poate chiar mai bine intr-o alianta cu dreapta pentru ca va putea impune conditii, va fi la masa negocierilor tot timpul, altfel, in alianta cu PSD in 4 ani de zile va deveni foarte mic.

Niciun comentariu: