luni, 30 ianuarie 2017

Cand se va dezvolta Romania?

In ce conditii vor lasa mafiotii politici libera economia Romaniei sa se dezvolte?

Pana acum ceva timp principalul "model de business" al mafiotilor a fost contractul cu statul. Marii afaceristi ai neamului erau de fapt doar niste securisti cu relatii prin ministere sau marionete ale unor astfel de baieti destepti. Atatia ani au facut ce au vrut pentru ca au tinut statul captiv intereselor lor.

De cand am intrat in UE a inceput sa nu mai mearga prea mult acest "model de business". Presiunea din partea aliatilor si de relativ putin timp si din partea poporului de a avea o justitie functionala si independenta face sa nu mai prea functioneze astfel de afaceri.

Ce vor face in acest punct mafiotii? "Bine, bai parlitilor, hai treaca de la noi, va lasam justitia cat de cat independenta, ca noi oricum avem destui bani ca sa facem afaceri si pe cont propriu." Si se pun sa faca afaceri...capitalism style...si vor avea surprize. Exemple:

1. investeste mafiotul banii obtinuti anterior din abuz in serviciu intr-un club. Il amenajeaza perfect. Ultimele tehnici de sonorizare. Super look. Angajeaza cele mai frumoase animatoare. Etc. Ce mai....ceva deosebit... Si...ce vede? Vede ca nu-i vin oamenii la bar ca-i prea scump. La o aruncatura de bat mai incolo e un mafiot care are alt club dar care face contrabanda cu alcool si isi permite sa aiba preturi mult mai mici. Ii tine spatele un securist mai vechi sau mai nou ca sa nu-i vina controale si uite asa ii merge. Mafiotul nostru se va trezi cum din pierdere in pierdere trebuie sa inchida sandramaua.

2. mafiotul nostru investeste o multime de bani in consultanta, in avocati, face toate demersurile necesare pentru a face un business dar....ce sa vezi?....nu-i da primaria autorizatie. A incercat toate spagile posibile, toate pilele pe care le avea la primarie si tot nu-i merge, nu primeste autorizatie. De ce? Pentru ca fiul sefei de la directia X din cadrul primariei vrea sa isi deschida si el o afacere in acelasi loc si cum nu are inca toti banii de investitie initiala maica-sa ii tine la caldurica autorizatia...

3. mafiotul nostru da toate spagile necesare, isi face business-ul dar...ce sa vezi?....e alt mafiot, fiu de deputat, care are relatii la administratia Y, are si el un business asemanator si ii trimite primului toata ziua pe cap controale ca sa il scoata din piata...si ii dau aia la amenzi de nu mai reuseste sa iasa pe plus

4. mafiotul nostru si-a facut toate planurile, stie ce spagi trebuie sa dea dar....sa vedeti ce chestie....vine o multinationala din tara Z care activeaza in acelasi domeniu si are muuuuuuuult mai mult capital la dispozitie astfel ca ei isi permit sa dea o spaga muuuuuuuuult mai mare decat el.

.....Intelegeti ideea. Vor ajunge mafiotii sa fie exasperati de mizeria asta de piata care se numeste economia Romaniei. Mai mult, se vor lauda ca mafiotii ce sunt la toti prietenii lor ca isi fac afacere, ca o sa rupa gura targului, ca o sa faca si o sa dreaga si cand o sa dea faliment o sa le crape obrazul de rusine si nu o sa se mai opreasca niciodata prietenii lor mafioti sa faca misto de ei.

Asa ca, la un moment dat isi vor da seama ca este si in interesul lor sa aiba niste institutii care functioneaza pe bune, sa faca parte dintr-o piata in care regulile sunt reguli si in care daca ai un avantaj competitiv fata de ceilalti (idee, bani, locatie, etc.) poti sa il fructifici.

Nu stiu daca am ajuns acolo sau nu...nu va fi asta singurul motiv pentru care vor accepta si mafiotii domnia legii dar si asta va ajuta la pornirea schimbarii in bine a economiei.

Niciun comentariu: