duminică, 1 ianuarie 2017

Cum este stanga moderna


De multe ori m-am intrebat ce se va intampla (intre timp s-a intamplat deja) cu stanga o data cu prabusirea comunismului. Toate energiile entuziasmate de ideile socialiste trebuiau sa isi gaseasca o noua manifestare si nu intelegeam exact cum. Mi-a devenit tot mai clar acum dupa ce am facut mai multe observatii de-a lungul timpului. Una este sa intuiesti cam ce se intampla si alta este sa ajungi sa poti descrie in cuvinte conceptele, de aceea a fost nevoie sa treaca timp. Sa va prezint mai intai observatiile:

1. Protectia mediului. Le-am dat intotdeauna credit organizatiilor care protejeaza mediul ca urmaresc niste teluri nobile. Ce poate fi mai important decat sa avem o dezvoltare sustenabila, nu? In acelasi timp insa, mi s-a parut intotdeauna destul de suspect zelul cu care se opuneau la tot felul de proiecte importante fara sa vina cu ceva in loc. Sigur, vrem sa protejam copacii dar daca nu mai avem voie sa ii taiem cum mai producem mobila, hartie, etc.? Sigur ca e bine sa nu poluam aerul dar daca nu mai e voie sa se faca industrie grea cum mai putem construi, creste, dezvolta economia? Sigur ca e bine ca masinile sa nu polueze dar daca nu mai avem voie sa folosim motoare cu combustie interna cum ne vom mai permite masini (pentru ca, pe langa ca firmele producatoare de masini nu au deocamdata capacitatea de a produce doar masini electrice in prima faza acestea ar fi si foarte scumpe). Sigur ca e bine sa avem un mediu curat dar daca nu ne folosim resursele pe care le avem (aur, gaze de sist, petrol, uraniu) ce sens are sa le mai avem?

2. Incalzirea globala. Am pus separat incalzirea globala de protectia mediului pentru ca este un lucru in sine. Sigur ca e important sa nu ne creem probleme la nivel de planeta facand ca temperaturile sa creasca, problema este ca sunt atatea dovezi care spun ca aceasta incalzire este doar parte dintr-un ciclu climatic, cum au fost atatea de-a lungul existentei omenirii. De exemplu, acum vreo 300 de ani a fost o mini era glaciara, e de asteptat poate ca lucrurile daca pot evolua in jos sa poata evolua si inspre cresterea temperaturii. Ii inteleg pe oameni sa vrea sa ne asiguram ca nu contribuim noi, omenirea, la aceasta incalzire dar zelul cu care reglementeaza una si alta, toate sub pretextul incalzirii globale, este suspect. Au fost infiintate atatea catedre in universtatile din toata lumea si se cheltuie miliarde de dolari pentru a gasi explicatii la un fenomen care foarte probabil s-ar putea datora schimbarii inclinatiei axei pamantului. Cum credeti ca am putea noi preveni asa ceva?

3. Veganismul. Mai intai au fost vegetarienii care spuneau ca nu e bine sa mancam carne de animale. Apoi au venit veganii care au spus ca nu e bine sa mancam niciun produs animal. Sigur, prea multa carne strica dar avand in vedere ca mancand carne omenirea a ajuns unde este iti pui totusi intrebari in legatura cu ce urmaresc ei de fapt. Ei spun ca ar trebui sa nu mai omoram animale pentru ca au si ele suflet dar nu spun nimic despre cum ar trebui rezolvate problemele care ar aparea din cauza lipsei mancarii (cum am putea cultiva atatea plante ca sa suplineasca mancarea de la animale)?

4. Feminismul. Sigur ca miscarea pentru drepturile femeilor a fost intemeiata. O data ce au ajuns insa sa egalizeze drepturile femeilor cu ale barbatilor, este cel putin suspect modul prin care incearca in continuare sa obtina avantaje. Pe langa asta, sustinand atata ca femeile ar trebui sa se orienteze mai mult spre cariera si succes personal decat spre familie feministele implicit sustin disolutia familiei. Familia este celula de baza a societatii. In momentul in care ai probleme de sanatate, financiare sau de alta natura ai pe cine sa te bazezi. Ce se intampla cand sunt tot mai putine familii si oamenii au probleme (caci probleme vor fi intotdeauna)? Oamenii vor ajunge sa se bazeze tot mai mult pe stat, cu atat mai mult cand vor fi la batranete.

5. Corectitudinea politica. Sigur ca ideea initiala, cea de a ii tolera si pe cei din alte culturi a fost corecta. Suspect este ca au ajuns atat de departe cu toleranta incat daca niste emigranti musulmani violeaza niste femei de anul nou politia si jurnalistii musamalizeaza cazul pentru ca nu este corect politic sa scrii lucruri incomode despre o alta cultura.

...

Unde greseam eu pana acum incercand sa inteleg stanga moderna era ca asteptam sa gasesc o singura naratiune care sa ii explice ideologia, la fel cum comunismul avea ideea principala lupta de clasa intre clasa muncitoare si burghezie a carei unica solutie este nationalizarea proprietatii private si economie planificata in loc de economie de piata.

Stanga moderna in schimb nu mai are o singura naratiune. Dupa cum vedeti, sunt o multime de mici naratiuni care fiecare in parte duc intr-o singura directie: pierderea de libertati, putere cat mai mare a statului, dependenta de stat. Nu mai ai voie sa tai lemne fara sa primesti acord de la ei. Nu mai ai voie sa cresti porci fara sa primesti acord de la ei. Nu mai ai voie sa faci otel fara sa primesti voie de la ei. Nu mai ai voie sa vorbesti de anumite lucruri fara sa primesti voie de la ei.

Si tot asa. Stanga asta este mult mai periculoasa pentru ca este mult mai perfida. Un om de stanga poate foarte bine sa spuna ca el vrea economie de piata dar nu vrea sa se polueze. Altul poate foarte bine sa spuna ca vrea taxe mai mici dar vrea interzicerea unor practici de crestere a animalelor. Altul este sustinator al privatizarii prin bursa dar vrea neaparat cote de gen in guvern.

Astfel toti se pretind oameni de dreapta cand de fapt prin toate aceste optiuni secundare ale lor duc catre pierderea libertatilor individuale in favoarea cresterii puterii statului. Asta este stanga moderna.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Iar dovedesti ca esti prost. Ai idee cate plante mananca o vaca pana ajunge "mancabila" ? Pentru a produce un kg de carne se consuma zeci de kilograme de furaje, deci nu prea iti merge bine logica. Sa pui toate curentele progresiste in aceeasi barca, e pur si simplu stupid. Dupa tine, toti antreprenorii din Silicon Valley sunt niste "comunisti moderni", pentru ca majoritatea adera la aceste curente. Te citesc cand vreau sa ma amuz, sper ca nu te iei nici tu prea in serios ca ar fi chiar trist :)
Marele "know-it-all" care l-a zeificat pe Basescu, apoi pe Iohannis, acum pe Trump. Sunt curios cum vor evolua lucrurile, promit sa intru de cateva ori pe an pe aici.

Marius Ogrean spunea...

Nu-ti vine sa crezi ca progresismul occidental e de stanga, asa-i?
Spune-mi atunci, de exemplu, ti se par tie cotele de gen masuri de dreapta?