duminică, 19 februarie 2017

Cum comunica spionii intre ei prin telefon?

Cu ocazia asta am aflat cum comunica in mod secret spionii intre ei.

In urma dejucarii atentatului planificat in Muntenegru la sfarsitul anului trecut anchetatorii au obtinut niste telefoane si au cerut ajutorul americanilor pentru a decripta convorbirile pe care le-au avut teroristii (mai multe detalii puteti afla aici). Mi-am pus atunci urmatoarea intrebare: cum poti face sa comunici prin telefon cu cineva fara sa afle nimeni ce vorbesti?

In prima faza m-am gandit la posibilitatea de a avea un telefon special care comunica direct prin satelit dar nu cred ca e posibil asa ceva, bateria unui telefon normal e prea slaba pentru a putea emite semnale care sa poata fi transmise prin sateliti. Asta inseamna ca trebuiau sa comunice prin retelele normale de telefonie gen Orange, Vodafone. Cum?

Foarte simplu: ma astept ca telefoanele normale, dupa ce fac ce este nevoie pentru a stabili conexiunea cu celalalt telefon transmit fluxuri de date. Aceste fluxuri de date cel mai probabil sunt criptate cu un protocol pe care operatorul de telefonie mobila il stie. Ce anume se cripteaza? Sunetul care este captat de microfonul telefonului. Spionii au nevoie de un telefon care face un pas de criptare suplimentar: inainte sa cripteze sunetul de la microfon cu protocolul operatorului il mai cripteaza o data cu un protocol secret pe care doar posesorul unui astfel de telefon il cunoaste. Astfel, operatorul transmite mai departe un flux de date pe care il si inregistreaza in bazele lui de date conform legii dar ceea ce inregistreaza nu poate intelege pentru ca a fost criptat de catre telefon. Anchetatorii din Muntenegru aveau nevoie de americani sa ii ajute sa sparga aceasta criptare suplimentara.

In concluzie, pentru a putea comunica printr-o retea de telefonie publica fara ca cineva sa poata intelege ce spui este nevoie de un telefon modificat care cripteaza suplimentar datele si, evident, cel cu care vorbesti trebuie sa aiba un telefon similar care stie sa decripteze mesajele primite.

Niciun comentariu: