joi, 29 iunie 2017

Viitorul incert al lui Iohannis

Ce se va intampla cu Iohannis? Decaderea lui a inceput odata cu acest guvern.

Iohannis nu mai are resurse sa urce in sondaje. Alte crize nici nu prea vad la orizont. Chiar daca vine o criza economica, si el o sa deconteze eventualele probleme pe care le va avea populatia, impreuna cu guvernul lui. Iohannis nu are forta politica sa mai dicteze mare lucru decat strict in baza atributiilor pe care i le ofera Constitutia pe politica externa si pe securitate.

Astfel, eu cred ca sistemul in perioada urmatoare se va uita la cum evolueaza Iohannis in sondaje, vor face proiectii sa vada cum va evolua in alegerile din 2019. La primul semn ca pierde alegerile il vor "ejacula"...ca sa il parafrazez pe Vanghelie.

O fi presedintele seful sistemului dar sistemul este mai mult decat seful lui. Pana la urma presedintii vin si pleaca dar tara ramane. Sistemul nu poate sa depinda de vointa unei persoane care isi urmareste doar propriul interes de a fi reales in functie. Tara este mai mult decat un politician slab care s-a trezit catapultat in cea mai importanta functie din stat.

Sistemul pana la urma i-a si oferit ocazia de a se lupta pentru un al doilea mandat. Daca motiunea de cenzura pica si Grindeanu ramanea in functie Iohannis ar fi avut un guvern al lui, chiar daca minoritar, in sensul ca PNL si USR l-ar fi sustinut dar tacit astfel ca ar fi ramas in functie cum a facut Tariceanu chiar daca nu avea majoritate. Sistemul i-a oferit ocazia sa scape de PSD. Iohannis in schimb nu a avut curajul sa accepte si a ales sa isi continue blatul lui cu Dragnea si PSD-ul.

Scuzati-ma atunci...sistemul este liber sa il ejaculeze pe Iohannis la primul semn ca duce tara spre dezechilibru. Da, un presedinte PSD cu super majoritate PSD ar fi un mare dezechilibru.

Are balta peste. Ludovic Orban, Catalin Predoiu, poate chiar si marioneta de Dacian Ciolos, toti ar putea fi candidati viabili la prezidentiale. La cat de slab este Iohannis ca politician, nici nu m-as mira sa ajungem acolo.

Niciun comentariu: