duminică, 1 octombrie 2017

Despre moartea lui Iulian Vlad

Ca de obicei, oamenii se lasa coplesiti de emotie si nu sunt capabili sa vada lucrurile suficient de lucid. Oamenii cauta si au nevoie de raspunsuri cat mai facile, cat mai absolute si general valabile de tipul "Iulian Vlad si-a turnat tatal la 15 ani deci a fost o canalie", "Iulian Vlad a fost seful Securitatii deci a fost o canalie" pentru ca asta le da confort psihic. Cealalta tabara, a securistilor vechi care pe zi ce trece e tot mai putin numeroasa pentru ca mor dintre ei, cauta sa il glorifice pentru faptele de la revolutie care, intr-adevar, au avut insemnatatea lor. Daca nu era ordinul lui de a dezarma securitatea si de a ii retrage in cazarma cine stie ce se putea intampla.

Realitatea este ca omul a avut si parti bune si parti rele. Tot ce a facut pana la revolutie a facut avand un superior, cineva care sa ii dea ordine. In mod clar nu era genul care sa se revolte impotriva sistemului. Era un executant fidel al ordinelor pe care le primea.

Apoi, dintr-o data, in decembrie 1989, s-a vazut pus in situatia de a lua singur decizii. Ceausescu era deja fugit, seful lui ierarhic nu mai era in capacitatea de a-si exercita puterea. Trebuie vazut ce a facut omul in situatia in care lucrurile depindeau de el.

Ce a facut? A facut bine. Merita meditat putin asupra acestui aspect.

A facut si puscarie deci a si platit pentru prostiile pe care le-a facut securitatea sub conducerea lui.

Cand a tinut de el a facut bine... Foarte interesant!

Niciun comentariu: