duminică, 12 noiembrie 2017

Cat de vinovat a fost Iuliu Maniu de afacerea Skoda

Uitati o mica ancheta "internetistica" pentru a vedea cat de vinovat sau de nevinovat a fost Iuliu Maniu de afacerea Skoda, un mare caz de coruptie din perioada interbelica.

Citeam despre procesul lui Maniu in urma inscenarii de la Tamadau si am vazut printre numele implicate si un Romulus Boila, care era nepotul lui.

Apoi, ca fapt divers, mi-am adus aminte de afacerea Skoda si, citind un pic pe internet, am vazut ca printre acuzati a fost Romulus Boila care nu isi putea justifica o parte din avere.

Apoi, cautand despre Romulus Boila vad un interviu in care se spunea ca Iuliu Maniu nu a avut casa in Bucuresti ci statea pe la prieteni sau rude, inclusiv pe la acesta mentionat anterior.

Iuliu Maniu a fost primul ministru sub al carui guvern s-a semnat contractul dezastruos cu Skoda.

Tot din intamplare am gasit si urmatorul lucru despre Corneliu Coposu, asistentul lui Maniu: În 1937 în urma procesului Skoda în care Romulus Boila a fost acuzat de corupție în cadrul unui contract de armament, „Corneliu Coposu a fost acuzat de posesia unor documente; potrivit declarațiilor sale ulterioare, acestea dovedeau că regele Carol al II-lea a solicitat în mod expres ca în proces să fie implicat și Maniu, drept răzbunare pentru campania dusă de acesta împotriva «camarilei». Coposu a fost condamnat la trei luni și o zi de închisoare. Aici am gasit asta.

Spuneti-mi voi...ce deducem de aici? Deci: Maniu avea o ruda numita Boila, care a fost acuzat in dosarul Skoda pentru ca avea o avere pe care nu o putea justifica. Ulterior, cand au venit comunistii, printre oamenii pe care Maniu ii ajuta sa plece din tara de la Tamadau era si acest Boila.

Deci Iuliu Maniu il sustinea si apara pe un om care nu isi putea justifica averea, ca sa nu mai vorbim ca asistentul lui personal a facut puscarie in procesul asta!!!

Spuneti-mi, va rog, mai stiti cumva un alt politician (cu chelie) care a sustinut pana in panzele albe o persoana acuzata de coruptie?

Morala povestirii: nu va faceti idoli din politicieni!

Mai multe detalii despre afacerea Skoda gasiti aici.

Niciun comentariu: