marți, 6 februarie 2018

Despre secta numita bitcoin

Stiti ce este bitcoinul? Pe langa ca este cea mai mare schema Ponzi din istorie mai este si o sita...o sita care ii separa pe credinciosi de cei necredinciosi. Sa ma explic.

Oamenii au de la natura o capacitate innascuta de a crede lucruri. Oamenii iti vor crede orice atat timp cat vad in jurul lor alti oameni care cred si ei. Totul este despre spiritul de turma, despre nevoia omului de a fi parte din grup. Poate ati auzit ca au existat de-a lungul timpului secte de oameni care s-au sinucis in masa. Ei credeau ca lumea se va sfarsi in viitorul apropiat sau ca vor ajunge intr-o lume mai buna sau alte prostii.

Bitcoinul este o sita in aceeasi masura in care si sectele sunt site. La inceput din grup fac parte tot felul de oameni. Unii dintre ei se integreaza din prima dar cu timpul incep sa isi dea seama ca nu li se potriveste, ca sunt oameni ciudati acolo, ca vad practici aiurea, etc. si aleg sa plece. Mai trece timpul, mai vin altii si dintre acestia unii raman si altii pleaca. Cei care raman sunt fanaticii, cei care “cred” cu putere, cei care chiar cred... Daca apuca sa treaca suficient de mult timp, grupul acela va ajunge sa fie plin aproape doar de fanatici, care mai de care dispus sa riste tot felul de lucruri pe baza credintei lor. Deja ei nu mai se gandesc la premisa de la care pleaca. Aia e batuta in cuie pentru ei, ei deja stiu ca ASA E. Ei cauta doar modalitati de a explora alte unghiuri ale “credintei”.

Asa si cu bitcoinul. Iti scade moneda aia 50% in foarte putin timp si niciunul dintre fanatici nu-si pune problema ca poate ceva nu e in regula. Fiecare isi gaseste repede niste rationalizari pentru ce se intampla si apoi continua neabatuti. Intre timp baietii destepti vand, isi marcheaza profiturile iar credinciosii se tin tare....

...si apoi auzi la un moment dat cum a disparut o secta intreaga...

Niciun comentariu: