sâmbătă, 28 iulie 2018

1 decembrie, ziua nationala, e o greseala

Ce porcarie a facut Iliescu. Cum sa pui ziua nationala de 1 decembrie? In 1 decembrie 1918 Romania era la doi ani distanta de Unire. Ferdinand intra cu armata in Bucuresti dupa ce ii respinsese pe germani iar in Ardeal a avut loc un miting de 100.000 de oameni si proclamarea Unirii cu Romania Mica. Atat s-a intamplat atunci.

Cum sa declari asta ca ziua nationala cand Romania era inca in plin razboi si Transilvania si Basarabia nu faceau parte oficial din Romania? Repet: Transilvania s-a unit oficial cu Romania la 4 iunie 1920 cand s-a semnat tratatul de la Trianon si Basarabia s-a unit pe 28 octombrie 1920 prin tratatul de la Paris.

Romanii habar n-au ce s-a intamplat cu tara lor.

De ce e posibil ca Iliescu sa fi ales 1 decembrie 1918 ca ziua nationala a Romaniei: ca sa impace opozitia care voia ziua de 22 de decembrie si lui nu ii convenea. In ce sens sa ii impace? Ii dadea lui Coposu munitie ca sa poata sa il ridice in slavi pe idolul lui, Iuliu Maniu, sa ii permita sa il portretizeze pe acesta ca fiind artizanul Unirii. Asta este cat se poate de departe de adevar. Gheorghe Pop de Basesti era presedintele Partidului National Roman, el a prezidat Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, Maniu l-a urmat la presedintia partidului dupa ce a murit primul.

Coposu a fabricat aceasta maretie a lui Iuliu Maniu ca sa obtina beneficii politice. Haideti sa il intrebam pe Iliescu daca asa a fost, inca mai traieste.

Niciun comentariu: