vineri, 27 iulie 2018

Iuliu Maniu, nascut talent, mort speranta

De ce Iuliu Maniu este un fel de “nascut talent, mort speranta”? Trebuie sa ne uitam la ce a realizat pentru Romania. Pana in 1927 totul a fost condus mai mult sau mai putin de Ionel Bratianu. Acesta intuind ce fel de om e Carol al II-lea l-a fortat sa renunte la calitatea de mostenitor al tronului. Stia ca nu se va putea intelege cu el ca rege. Toate bune si frumoase, din pacate in 1927 Bratianu moare intr-un mod foarte neasteptat, la doar 63 de ani.

Acela a fost singurul moment in care Iuliu Maniu a putut repurta o victorie. PNT a castigat alegerile din 1928 si a guvernat 4 ani. Problema lor este ca au prins exact Marea Depresiune deci nu au putut face mare lucru. Ba mai rau, au dat si tunuri de genul dosarului Skoda in care statul a pierdut un miliard si ceva de lei.

Ba si mai rau! Maniu a negociat cu Carol al II-lea sa revina pe tron. Spera ca va repeta o pereche rege-prim ministru cum avusese Ionel Bratianu cu Ferdinand. Proasta miscare. Negociaza el ce negociaza cu Carol pana cand, ce sa vedeti?, acesta se hotaraste sa vina singur in tara, nerespectand intelegerea cu Maniu si in scurt timp se instaureaza rege. Mai mult, o aduce si pe Elena Lupescu inapoi. Acela a fost momentul in care Iuliu Maniu si-a dat demisia si si-a incheiat singura perioada cand a avut putere formala. Atat. 3-4 anisori, plini de scandal.

Dupa ce a terminat el cu condusul tarii ne-a lasat pe mainile lui Carol al II-lea care incet dar sigur a subminat ambele partide (PNL si PNT) pana in punctul in care a instaurat dictatura regala si a desfiintat partidele....

Cam asta este marele Iuliu Maniu. Nascut talent, mort speranta. Dar vai ce frumos a mai facut joc de glezne. Si vai ce frumos a facut el englezilor si americanilor in timpul razboiului ca sa primeasca sprijin politic si financiar.

Habar n-au oamenii ce a facut acest Iuliu Maniu....adica nimic.

Niciun comentariu: